Welk geluid wil je tegenhouden?

Om het juiste type geluidsisolatie te vinden voor jouw situatie, moet je weten wat de geluidsoorzaak en het uiteindelijke isolatiedoel is.

Wil je je pand isoleren voor geluid van de buren of voorbijrazende auto’s? Dan heb je geluidsisolerende materialen nodig. Staat de geluidsbron in rechtstreeks contact met jouw vloer, muur of plafond, dan spreken we over ‘contactgeluid’. Rondlopende buren, schuivende stoelen, trillende wasmachines of voorbijrijdende vrachtwagens veroorzaken trillingen tot bij jou en kan je idealiter buitenhouden met een volledige isolatieschil van vloer tot plafond. Liever iets minder ingrijpende isolatiewerken uitvoeren? Enkel de aanpalende wand, de vloer of het plafond isoleren zal al veel geluid tegenhouden.

Komen de geluiden uit de omgevingslucht, zoals luide stemmen, muziek, televisietoestellen of wagens? Dan heb je te maken met ‘luchtgeluid’. Luchtgeluid kan je tegenhouden door een voorzetwand of verlaagd plafond te installeren met isolatie.

Ook binnenin woningen is een aangename akoestiek gewenst zonder geluidshinder. Daarvoor heb je geluidsabsorberende materialen of akoestische isolatie nodig. Akoestische spanplafonds, panelen of spanwanden klaren de klus. Je bevestigt ze aan de onderzijde van het plafond. Akoestische isolatie verbetert voornamelijk de akoestiek binnenshuis en biedt een degelijke geluidsisolatie.

Conv 03
Blog 09
Image Content 04

De geschikte geluidsisolatie per toepassing

Geluidsisolatie voor vloeren

Bij betonvloeren moet de isolatielaag extreem sterk zijn, vanwege het hoge gewicht van de massieve vloer erbovenop. Daarvoor zijn polyethyleen ondervloeren interessant. Dankzij de piramidestructuur aan de onderzijde kunnen polyethyleen matten de zwaarste gewichten aan.

Bij houten vloeren wordt de lege ruimte onder de planken opgevuld met minerale wol (rotswol of glaswol). Voor extra geluidsisolatie kan je bovenop de minerale wol geluidsisolerende matten plaatsen. Door een zwevende vloer te installeren, creëer je een geluidsabsorberende laag tussen de draagstructuur van de vloer en de chape.

Image Content 04

Geluidsisolatie voor muren

Bij stenen muren met een normale dikte worden voorzetwanden met isolatie geïnstalleerd om geluid tegen te houden van en naar de buren. Zorg ervoor dat het frame van de voorzetwand akoestisch ontkoppeld wordt van de muur om voelbare trillingen te vermijden. Bij dunne wanden creëer je extra massa aan de muur met geluidsabsorberende isolatiematten of sandwichpanelen. Wanneer je twee ruimtes wilt opsplitsen en geluidsoverdracht wilt voorkomen, dan kan je een geluidsisolerende scheidingswand plaatsen. Daarvoor kan je twee wanden optrekken van geluidwerende gipsplaten met daartussen een isolatielaag.

Blog 07

Geluidsisolatie voor plafonds

Om contactgeluid te voorkomen via het plafond kan je een verlaagd plafond met trillingsdempers installeren. Heb je toegang tot de bovenliggende vloer, dan is een zwevende dekvloer een optie. In dat geval kan je het regelwerk opvullen met isolatie of kan je speciale cementgebonden isolatieplaten plaatsen op de bestaande vloer. Zowel bij een verlaagd plafond als bij de isolatie van de bovenliggende vloer is het belangrijk dat je de randen van het plafond of de vloer voorziet van randisolatie voor een akoestische ontkoppeling.

Om luchtgeluid te voorkomen, kan je geluidsisolerende matten of vlokken (cellulosevlokken) toepassen. Ook minerale wol, met name rotswol, is hiervoor een uitstekend isolerend materiaal.

Een greep uit onze geluidsisolatiemerken

Acoustix Pan-terre

Bij Leus Bouwmaterialen vind je het volledige Acoustix Pan-terre-isolatiegamma. De panelen zijn qua plaatsing vergelijkbaar met traditionele gipsplaten, maar leveren hoge prestaties op het gebied van geluidsisolatie en akoestische correctie. Alle Acoustix Pan-terre-panelen bestaan voor 100% uit gerecycleerd materiaal.

Ontdek Acoustix Pan-terre

ISOVER

Ben je op zoek naar minerale wol voor de geluidsisolatie van je woning of gebouw? Wij verdelen het volledige gamma van ISOVER. Het merk is marktleider op het gebied van minerale wol en staat bekend om innovatieve, technisch onderlegde en duurzame isolatieproducten.

Ontdek ISOVER

ROCKWOOL

Voor geluidsisolatie van steen- of rotswol bieden we je het complete assortiment van ROCKWOOL-isolatie aan. ROCKWOOL is de grootste rotswolproducent wereldwijd en streeft naar duurzaamheid en bescherming van mensen, gebouwen én milieu.

Ontdek ROCKWOOL

Blog 07

Online bestellen en laten leveren op de werf

Maak het jezelf gemakkelijk en bestel alle nodige isolatiematerialen via onze webshop Bouwkampioen. Daarnaast koop je er je professionele bouwmaterialen, bouwgereedschappen, tegels, klinkers, parket en laminaat in slechts enkele muisklikken. Je kan je bouwmaterialen zelf komen ophalen op onze locaties in Melle en Sleidinge of ze laten leveren op de gewenste locatie. We beschikken over een eigen transportdienst met vrachtwagens, telescoopkranen en heftrucks, waarmee we laadvermogens aankunnen van 8, 12 en 21 ton.

VERKEN ONZE WEBSHOP

Blog 09

Van het kleinste klusje tot het grootste bouwproject

Bij Leus Bouwmaterialen vind je al je bouwmaterialen en toebehoren voor eender welk renovatie- of nieuwbouwproject, van klein tot groot:

Dé bouwhandel voor jouw project

Ruime keuze

Leus Bouwmaterialen is een van de grootste bouwwinkels in het Gentse. In onze vestigingen in Melle en Sleidinge bieden we maar liefst 20 000 bouwproducten aan van meer dan 300 verschillende merken. Bij ons vind je zowel betaalbare, professionele als ecologische bouwmaterialen.

Mooie prijzen

We zijn al meer dan 100 jaar bouwhandelaar en bouwden sterke partnerships op met onze leveranciers. Door onze omvangrijke afname en voordelige volumekortingen kunnen we de meest kwalitatieve bouwmaterialen aanbieden voor interessante verkoopprijzen.

Sublieme service

Advies nodig over bepaalde bouwartikelen? Kom langs in onze bouwwinkels of contacteer ons voor persoonlijk en vakkundig advies. We maken bestellingen klaar voor afhaling of leveren ze veilig en snel op de gewenste locatie. Ook na aankoop blijven we bereikbaar voor vragen.